Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jahody

17. 6. 2007

Jahody

Jahody obsahují z 87 % vodu. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru , draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Na ovoce obsahují jahody překvapivě mnoho vláknin, měkkých, lehce stravitelných a naopak velice málo přírodního cukru. Mohou tak být doporučovány při nejrůznějších dietách.

Kromě jiného také obsahují organické kyseliny, které jahodám dodávají charakteristickou vůni a chuť. Bohužel ale díky těmto kyselinám (jablečné, citrónové, chininové, šťavelové a salicylové) jsou na jahody někteří lidé alergičtí. Plody jahod posilují metabolismus, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý účinek, snižují také horečku a zmírňují nachlazení.

V lidovém léčitelství se tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny. Navíc jahody výrazně zvyšují sexuální výkonnost obojího pohlaví, což je to dáno podle odborníků vysokým obsahem zinku v semínkách tohoto ovoce. Zinek je přitom nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost, neboť ovládá množství a sekreci mužského pohlavního hormonu testosteronu, který pomáhá ženám rychleji se vzrušit a dosáhnout orgasmu a zároveň aktivuje spermie.

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, chutnají ohromně a obsahují výjimečně málo kalorií. V hrníčku jahod je pouhých 45 kalorií (188 kJ), celkem zajímavé množství, které pomůže udržet vaši štíhlou postavu. Jsou výborným zdrojem vitamínu C - zmiňovaný jeden hrníček jahod obsahuje 82 mg, což je 120 procent denní doporučené dávky tohoto vitamínu. A nejen to, jsou bohaté i na vlákninu, které je v jednom hrníčku 2,2g. Pokud ani toto není dostatečný důvod rezervovat jahodám místo v potravinové síni slávy, skutečnost, že obsahují kyselinu ellagovou, je dělá doopravdy velmi speciálními. Pouze dva jiné druhy ovoce - třešně a hroznové víno - obsahují tuto zvláštní látku, která, jak se ukázalo, brání karcinogenům měnit zdravé buňky v nádorové.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář